Thomas, de zoon van BT-directeur Magnussen, heeft het voor elkaar. Hij ziet er goed uit en leidt een luxeleventje, alleen de studie die zijn pa voor hem heeft gepland ziet hij niet zitten; hij wil liever games ontwerpen. Floor heeft het minder getroffen. Haar vader is vertrokken en haar moeder is ernstig ziek. Als hun vrienden Pip en Roy erachter komen dat de tabaksindustrie het op hun en hun leeftijdgenoten heeft gemunt, trekken ze ten strijde tegen die industrie. Ook Thomas en Floor worden meegesleept in die strijd. Maar Big Tobacco slaat keihard terug.

 

Mij pak je niet verscheen in januari 2019 bij Clavis

Voor mij een bijzonder boek. In 2016 stierf mijn dochter aan longkanker. Haar twee kinderen, 9 en 11 jaar oud, bleven achter. Eerder had ik mijn beide ouders al verloren aan door sigaretten veroorzaakte ziekten. Dat gun je niemand, maar wie eenmaal begint te roken, komt er moeilijk weer af: sigaretten zijn met zorg ontwikkeld om ze zo verslavend mogelijk te maken. Wie weet dat er duizenden chemische toevoegingen in een sigaret zitten? En dat een paar honderd van die toevoegingen bewezen kankerverwekkend zijn? Dat je er niet enkel "een paar jaar eerder van doodgaat', maar dat dat wel eens een heleboel jaren kunnen zijn (mijn dochter was nog maar 44!) en dat er soms tientallen jaren van ademnood en ongemak aan vooraf gaan?  En dat de tabaksindustrie, je gelooft het niet maar het is waar,  vooral jaagt op kinderen, jongeren, omdat zij de te vroeg gestorven roker moeten vervangen?

 

Lees 'Mij pak je niet', een spannend en aangrijpend verhaal voor 14+ en je weet het. En je denkt wel drie(honderd) keer na voor je begint te roken!